20.4.2019

Synttärisankarille 90-v

Ystävien lähipiirissä eräs herra saavuttaa kunnioitettavan 90-vuoden iän ja Tilkkutädin tilauslistalle tupsahti toive pelipaita-tyyliset villasukat. Jo vain! Koko sukkiin toivottiin 45:n verran ja väljät varret.


Piirsin jälleen kuvan, nyt pohjana lahjanantajan piirros toiveesta.
Nyt vain kävi piirustaessa sellainen aivonyrjähdys, että piirsin kuvan ikään kuin väärinpäin. Kuviohan aloitetaan oikeasti tekstiosiosta eikä numeroiden alalaidasta, kuten kuvan rivinumerointi antaa ymmärtää. Pahoittelut tästä ja olkaatten hyvät pienestä aivojumpasta.



Koko                      45 ja väljempi varsi (noin koon 47 sukkien varren mukaan)
Tarvikkeet              Novita 7veljestä -lankaa tummansinistä 1 kerä, keltaista ja punaista vajaat kerät
                               Nro 3.5 sukkapuikot


Ohje
Luo 56 silmukkaa (eli 14s/puikko).
Neulo tummansinisellä suljettuna neuleena 2oikein, 2nurin -joustinta 8kerrosta.
Neulo sitten yhteensä 14 kerrosta kaikki oikein seuraavasti:
*1kerros keltaisella
2 kerrosta punaisella
1 kerros keltaisella
3 kerrosta sinisellä*
Toista kerrokset ** vielä toisen kerran.
Jatka sileää neuletta. Neulo vasemmassa sukassa I puikolta 2 silmukkaa sinisellä, sitten 23silmukalla kuviota kuvan mukaan ja sitten loput 31 silmukkaa sinisellä. Oikeassa sukassa neulo ensin 31 silmukkaa sinisellä, sitten kuvio 23silmukkaa ja sinisellä 2.
Neulo näin kuvion kaikki 23 kerrosta.
Tee vielä yksi raita seuraavilla väreillä, mutta nyt 2oikein, 2nurin -joustinta:
2kerrosta sinistä,
1kerros keltaista,
2kerrosta punaista ja
1 kerros keltaista.




Kanta

Neulo sinisellä I puikon 14 silmukkaa III puikolle ja jätä muut silmukat odottamaan.  Neulo näillä 28 silmukalla yhteensä 28 kerrosta vahvennettua neuletta. (Nosta 1, neulo loput nurin, käännä työ. Nosta 1, neulo seuraava oikein, nosta 1, neulo seuraava oikein jne puikon loppuun, käännä työ.) Neulo vielä nurjan puolen kerros.

Kantalapun kavennukset:
Sivu- ja keskisilmukat: 9 + 10 + 9.
Neulo oikealla puolella silmukoita em. vahvennettua neuletta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ.
Neulo 9 silmukkaa nurin ja seuraavat 2 nurin yhteen.
Jatka näitä kavennuksia (1/kerros), kunnes sivusilmukat on kavennettu pois. HUOM! Varmista, että keskisilmukoita on koko ajan se 10 ja vain sivusilmukat vähenevät.
Jaa sitten jäljellä olevat 10 silmukkaa kahdelle puikolle.
Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 14+1 silmukkaa ja neulo ne oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukat oikein. Nosta kantalapun oikeasta reunasta myös 14+1 silmukkaa ja neulo ne oikein.


Kiilakavennukset:
I puikon lopussa neulo 2 s oikein yhteen ja sitten vielä viimeinen silmukka oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukat oikein. IV puikon alussa neulo 1s oikein ja tee sitten ylivetokavennus. Neulo muut silmukat oikein.
Tee väliin yksi kerros, jonka silmukat neulotaan kaikki oikein.
Tee jälleen kavennukset I puikon lopussa ja IV puikon alussa.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes I ja IV puikkojen silmukkamäärä on jälleen 14.

Neulo sinisellä langalla kantalapusta laskien 34 kerrosta.
Neulo sitten yhteensä 14 kerrosta kaikki oikein seuraavasti:
*1kerros keltaisella
2 kerrosta punaisella
1 kerros keltaisella
3 kerrosta sinisellä*
Toista kerrokset ** vielä toisen kerran.
Yhteensä ennen kärjen kavennuksia kantalapusta laskien tehdään 48 kerrosta.




Kärjen kavennukset:
Vaihda työhön punainen lanka. Tee jokaisen puikon lopussa joka toisella kerroksella kavennys neulomalla kaksi oikein yhteen, kunnes jäljellä on 8silmukkaa/puikko. Tee kavennukset sitten jokaisella kerroksella. Vedä lanka silmukoiden läpi, kun silmukoita on yhteensä jäljellä 12 (eli 3/puikko). Päättele hyvin.


Näissä kolmen värin sukissa testasin ensin kirjoneulekurssilla saamiani oppeja lankojen kuljettamisesta työn sisäpuolella. Varresta tuli kuitenkin niin tiukka, että päädyin toteuttamaan jälleen omaa tyyliäni ja pätkäsin punaisen ja keltaisen langan aina kuvion lopussa, solmin kaksi lankaa yhteen ja päättelin pitkin kuviota. Tekstikohdassa kuljetin keltaisen langan löyhästi mukana koko kierroksen ja lopuksi katkaisin keltaisen langan työn sisäpuolella, vedin sen irti kuvion reunaan asti ja taas solmin kaksi lankaa yhteen ja päättelin. Näin varsi joustaa kivasti, vaikka kuvio luonnollisesti on paksumpi ja tiukempi kohta varressa.

Hyvää Syntymäpäivää, Ekku 90v!