27.4.2019

Miehen villasukat pystyraitavarrella


Lahjakorttitilauksena toivottiin miehelle lämpimiä villasukkia. Uusi tekniikka, pystyresori välkkyi mielessä ja siitä se ajatus sitten lähti: Jo olemassa olevista langoista sukat pystyraitavarrella:

Koko                     noin 45, pohjan pituus 29.5cm (ennen kavennuksia 23.5cm)
Tarvikkeet             Novita 7 veljestä -lankoja, erivärisiä
                              Nro 3.5 sukkapuikot
                              Päättelyyn virkkuukoukku tai ompeluneula




Ohje
Luo kahdella värillä vuorotelleen 64silmukkaa (16s/puikko). Eli luo joka toinen silmukka pohjavärillä ja sitten seuraava korostevärillä, sitten taas pohjavärillä. 
Neulo pystyraitaresoria ensin ensimmäisellä väriyhdistelmällä 12 kerrosta, vaihda sitten värit toisin päin ja neulo 14 kerrosta.

Pystyraitaresori
Neulo joka toinen silmukka pohjavärillä ja joka toinen korostevärillä. Tee tällä jaolla 1oikein 1nurin -joustinta tavalliseen tapaan. Kuljeta lankoja koko ajan mukana. Näin tehdystä varresta tulee jämäkämpi, kuin yhdellä langalla neulottaessa.

Neulo sitten pohjavärillä 2oikein, 2nurin -joustinta 10kerrosta.



Kanta

Neulo I puikon 16 silmukkaa III puikolle ja jätä muut silmukat odottamaan. Neulo näillä 32 silmukalla yhteensä 28 kerrosta vahvennettua neuletta. (Nosta 1, neulo loput nurin, käännä työ. Nosta 1, neulo seuraava oikein, nosta 1, neulo seuraava oikein jne puikon loppuun, käännä työ.) Neulo vielä nurjan puolen kerros.

Kantalapun kavennukset:
Sivu- ja keskisilmukat: 10 + 12+ 10.
Neulo oikealla puolella silmukoita em. vahvennettua neuletta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 11 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 10 silmukkaa nurin ja seuraavat 2 nurin yhteen.
Jatka näitä kavennuksia (1/kerros), kunnes sivusilmukat on kavennettu pois. HUOM! Varmista, että keskisilmukoita on koko ajan se 12 ja vain sivusilmukat vähenevät.
Jaa sitten jäljellä olevat 12 silmukkaa kahdelle puikolle.
Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 14+1 silmukkaa ja neulo ne oikein.
Neulo II ja III puikkojen silmukat oikein. Nosta kantalapun oikeasta reunasta myös 14+1 silmukkaa ja neulo ne oikein.

Kiilakavennukset:
Vaihda työhön sininen lanka.
I puikon lopussa neulo 2 s oikein yhteen ja sitten vielä viimeinen silmukka oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukat oikein. IV puikon alussa neulo 1s oikein ja tee sitten ylivetokavennus. Neulo muut silmukat oikein.
Tee väliin yksi kerros, jonka silmukat neulotaan kaikki oikein.
Tee jälleen kavennukset I puikon lopussa ja IV puikon alussa.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes I ja IV puikkojen silmukkamäärä on jälleen 16.
Vaihtele lankoja muutaman kerroksen välein tehdäksesi jalkaterään raitoja. Kun pohjan pituus on 23.5cm, aloita kärkikavennukset.

Kärjen kavennukset: tee kokaisen puikon lopussa joka toisella kerroksella kavennus neulomalla kaksi oikein yhteen, kunnes jäljellä on 8silmukkaa/puikko. Tee kavennukset sitten jokaisella kerroksella. Vedä lanka silmukoiden läpi, kun silmukoita on yhteensä jäljellä 12 (eli 3/puikko). Päättele hyvin.