4.1.2019

Virkattu tähti mobilessa

Tähtiä, taas tähtiä. Tällä kertaa haastoin itseni virkkaanmaan tähtiä. Etsin silmää miellyttäviä ohjeita netistä, mutta laihoin tuloksin. Mielessä välkkyi täytetty, viisisakarainen tähtönen. Useita ohjeita ja kuvia selattuani päädyin jälleen soveltamaan itse. Suurimpana inspiraationani toimi Prinsessajutun ohje. Tähti on osa kolmen hahmon mobilea kavereinaan pöllö  ja sydän




Tarvikkeet                          Novita Nalle-lankaa, esim. vaalean harmaata
                                           Virkkuukoukku nro 2.5
                                           Isosilmäinen parsinneula
                                           Vanua


Tee langasta lenkki sormesi ympäri, jätä langasta reilu häntä. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja sitten 14 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Kiristä aloituslenkin hännästä keskiosan reikä kiinni. Päättele lanka työn takapuolelle.


Sakarat

Virkkaa 6 ketjusilmukkaa. Virkkaa koukusta nähden toiseen ketjusilmukkaan piilosilmukka. Seuraavaan kiinteä silmukka. Sitten puolipylväs (itse teen sen niin, että aloitan tavallisena pylväänä, mutta vedänkin langan kaikkien kolmen lenkin läpi kerralla). Sitten pylväs. Ja viimeiseksi kaksoispylväs (tämän tein niin, että aloitin jälleen kuin tavallisen pylvään, mutta vedänkin lenkin ensin kahden ensimmäisen lenkin läpi, sitten vielä kerran näin muodostuneesta silmukasta ja sitten kahden viimeisen lenkin läpi).

Kiinnitä sakara keskiympyrälle piilosilmukalle niin, että jätät 2 silmukkaa väliin.
Tee tällaisia sakaroita yhteensä viisi. Sulje kerros piilosilmukalla.

Virkkaa kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita koko tähden ympäri. Aina sakaran kärjessä tee kaksi kiinteää silmukkaa yhteen edellisen kerroksen silmukkaan.

Virkkaa sitten yksi kerros pylväitä. Sakaran kärjessä virkkaa jälleen kaksi pylvästä edellisen kerroksen yhteen silmukkaan. Ns. matalimmassa kohdassa eli sakaroiden välissä tee pylvään sijaan yksi kiinteä silmukka. Sulje kierros piilosilmukalla. Katkaise lanka ja vedä se läpi silmukasta. Jätä reilu päättelemislanka -sillä kaksi tällaista kappaletta ommellaan yhteen.

Tee siis vielä toinen samanlainen tähti, mutta päättele sen langanpäät huolellisesti työn takapuolelle.



Viimeistely

Ompele tähdet kiinni toisiinsa ensimmäisen kappaleen päättelylangalla. Aseta kappaleet huolellisesti päällekäin niin, että työn etupuoli on molemmissa kappaleissa ulospäin. Ompele pienillä pistoilla ihan reunasta kappaleet yhteen, mutta täytä tähti vanulla siinä vaiheessa, kun viimeinen sakara on vielä auki. Ompele sitten viimeinenkin sakara kiinni, vedä lanka läpi silmukasta ja päättele huolellisesti.



Mobilen kasaaminen

Kiinnitä esimerkiksi netistä tilatun mobilekehikon osat toisiinsa. Kiinnitä jokaiseen hahmoon yläosan keskelle valkoista lankaa ja virkkaa sillä haluamasi mittainen pätkä ketjusilmukoita. Ketjun toinen pää kierretään tiukasti mobilen sakaran ympäri ja jatketaan ketjua "alaspäin" kerroksella kiinteitä silmukoita. Saavutettuasi hahmon yläreunan katkaise lanka, vedä se läpi silmukasta ja päättele huolellisesti.