11.1.2019

Vauvan peitto isoäidinneliöistä

Kun edessä on työmatka ja ainoa tekeillä oleva käsityö on suurikokoinen (myöhemmin julkaistava) tekele, päätin opetella tekemään isoäidinneliöitä. Netti on pullollaan ohjeita tähän, mutta tuttuun tapaan sovelsin hiukan löytämiäni ohjeita ja muutaman neliön jälkeen totesin alla kuvatun olevan minun tapani tehdä tuo kuuluisa tilkku. Käytin tähän ihanaan peittoon jämälankoja, joten erivärisiä tilkkuja tuli sitten lukuisia.



Tarvikkeet               Koon 4 virkkuukoukku tilkkujen ja reunuksen tekoon
                                Koon 3,5 virkkuukoukku lankojen päättelyyn ja tilkkujen yhdistämiseen
                                Novita 7veljestä lankoja erinäisiä nyssäköitä, valkoista noin puoli- yksi kerää

Koko

Virkkaa koon 4 koukulla noin 10x10cm kokoisia isoäidinneliöitä yhteensä 50 kappaletta ja lisäksi yksi isompi, noin 20x20cm kokoinen tilkku.

1. Virkkaa 6 ketjusilmukkaa aloitusketjuksi ja sulje se piilosilmukalla renkaaksi.
2. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa (vastaavat yhtä pylvästä) ja 2 pylvästä. Sitten *silmukkakaari eli 3 ketjusilmukkaa. Ja sitten 3 pylvästä.* Toista ** vielä kaksi kertaa eli työssä on yhteensä 4 silmukkakaarta ja 4 pylväsryhmää. Sulje kerros piilosilmukalla. Vaihda seuraava lanka ja katkaise tämän kerroksen lanka.
HUOM! Lanka kannattaa vaihtaa aina kerrosten välillä edellisen kerroksen viimeisenä langanvetona eli  piilosilmukan läpivetona käytä jo seuraavan kerroksen lankaa.
3. Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa yhtä pylvästä ja yhtä ketjusilmukkaa). Edellisen kerroksen ensimmäiseen silmukkakaareen virkkaa *3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 3 pylvästä*. Tee 1 ketjusilmukka ja toista ** seuraavaan silmukkakaareen. Toista näitä (pylväsryhmät + ketjusilmukka) vielä 2 kertaa. Viimeisen silmukkakaaren kohdalla virkkaa ensin 3 pylvästä ja 3 kjs, mutta teekin sitten vain 2 pylvästä, kerroksen aloittanut ketjusilmukkaketju vastaa tässä viimeistä pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla. Vaihda seuraava lanka ja katkaise tämän kerroksen lanka.
4. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja sitten 1 pylväs edellisen kerroksen ensimmäiseen 1ketjusilmukan kaareen. Tee 1 ketjusilmukka. Nurkan silmukkakaareen virkkaa jälleen *3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 3 pylvästä*. Tee 1 ketjusilmukka. Nurkkien väliseen silmukkakaareen tee 2 pylvästä ja sitten taas 1 ketjusilmukka. Toista näin (kulmissa 3p+3kjs+3p ja keskellä 1kjs+2p+1kjs) kerroksen ympäri. Sulje kerros piilosilmukalla. Vaihda seuraava lanka ja katkaise tämän kerroksen lanka.
5. Viimeisellä kerroksella tee samoin, kuin edellisellä eli kulmissa 3p+3kjs+3p ja keskellä 1kjs+2p+1kjs, kaikissa nurkkien välisissä kaarissa tulee olla 2 pylvästä.

Isomman neliön ajatus on sama, kuin pienemmissä. Siinä vain jatketaan kohdan 5. ohjeen tapaan, kunnes neliössä on yhteensä 9 eriväristä kerrosta (aloitusrengas ja ensimmäinen pylväskerros lasketaan yhdeksi kerrokseksi).

Kannattaa päätellä langanpätkät pienissä erissä, vaikkapa jokaisen tilkun kohdalla. Muutoin on lopussa valtava työ tässä.

Palojen yhdistäminen
Virkkaa kaksi palaa kiinni toisiinsa niin, että laitat ne nurjat puolet vastakkain ja sitten koon 3,5 koukulla silmukka silmukalta kiinteillä silmukoilla yhteen. Käytin tähän valkoista lankaa. Virkkaa ensin 6 tilkkua riviksi ja toiset 6 tilkkua toiseksi riviksi (eli ikään kuin pystysuorat saumat ensin yksittäin) ja sitten nämä rivit (vaakasuorat saumat) yhtä mittaa kiinni toisiinsa.
Isomman tilkun kohdalla virkkaa ensin pystysuorat saumat niin, että saat tilkun molemmille puolille vaaka- ja pystysuunnassa 2 tilkkua ja vasta sitten vaakasuunnan saumat koko peiton leveydeltä.


Reunat
Virkkaa koon 4 koukulla silmukka silmukalta peiton ulkoreunat kiinteillä silmukoilla. Tämän kerroksen jälkeen tee 1 kerros ns. papukaijavirkkausta eli myötäpäivään ("takaperin") kiinteitä silmukoita.

Neulepeitot neuvotaan yleensä kostuttamaan ja pingottamaan muotoonsa. Tälle peitolle en sitä tehnyt, mutta tokihan se tuo valmiiseen tekeleeseen ryhtiä.