20.10.2018

Pilvien peitossa

Esikoisensa ollessa jo hiukan yli "vaunutteluiän" ystäväni lähetti minulle kuvan lastenvaunujen suojaverhosta ajatuksella "jos meille tulee toinen vauva, hänelle tällainen".



Kuultuani sitten kyseisen perheen kuopuksen vauvauutisen, kaivoin tuon viestin esille ja aloin tutki kalalankojen valikoimaa. Ohje on Suomen Langan sivuilta ja sieltä tilasin myös Liina-kalalangan. Tilasin kaksi rullaa, sillä verho virkataan kahdesta kerästä lankaa yhtä aikaa.


Noudatin aluksi ohjetta hyvin tarkasti. Kymmenisen kerrosta kuviota virkattuani huomasin kuitenkin, että olin noudattanut ohjetta parisenkymmentä kerrosta ylempää aloittaen, kuin mallissa. Olin tulostanut liitteen ruutupiirroksen itselleni ja siinä kohtaa olin töpännyt -kuva tulostui kyllä kokonaan, mutten huomannut, että liitteesä kuva on vain osittain, enkä huomannut tätä ajoissa. Päätin kuitenkin virkata ohjetta mukaillen verhon valmiiksi ja näin siitä tuli hieman alkuperäistä/ohjeenmukaista matalampi versio, mutta jälleen uniikki kappale. Kuten olen aiemminkin tunnustanut, virkatessa minulla saattaa hyvinkin iskeä lorvikatarri ja lasken kuviota, enkä yksittäisiä silmukoita tai tässä työssä ruutuja. Lopputulos ei siis ole suora toisinto ohjeesta, mutta pilvet ovat mukavan muhkeita ja verho pääsee suojaamaan jälleen yhden uuden ihmisenalun unta.


Koko                    korkeus 51
                             leveys alaosasta 64cm
                             leveys yläosasta 40cm
Tarvikkeet
                             2 kerää, joista menee noin puolet kummastakin, vaalean beigeä 6-säikeistä Liina-                                 kalalankaa
                            nro 2,5 virkkuukoukku
                            9 suihkuverhorengasta

Ohje tilkkutäditettynä:
Virkkaa 165 ketjusilmukkaa ja huom, virkkaa yhtäaikaa molemmista keristä eli ns kaksinkertaisella langalla.
Tee pylväs kuudenteen ketjusilmukkaan koukusta laskien. Virkkaa 1ketjusilmukka (kjs), jätä 1 silmukka yli. *Virkkaa 1pylväs (p), 1kjs, jätä 1 väliin.* Toista ** kerroksen loppuun asti, viimeisenä pylväs. Tarkista, että työssä on 80 reikäruutua (kahden pylvään väli muodostaa yhden ruudun). Tee mahdolliset korjausliikkeet. Tee 4 kjs. Käännä työ.

Viimeisimmät 4kjs ovat seuraavan kerroksen ensimmäinen pylväs ja ketjusilmukka. Tee seuraava pylväs edellisen kerroksen ruudun toiseen reunaan eli samaan kohtaan, missä edellisen kerroksen pylväs on. Jatka *virkkaa 1pylväs (p), 1kjs, jätä 1 väliin* -rytmillä koko kerros.

Tee vielä 2 kerrosta, kuten 2. kerros.





Aloita sitten ylläolevan mallikuvion mukaan virkkaus. Mustat yläreunoissa ovat itseasiassa pois kavennettuja ruutuja ja kuvion tekevät siniset, niin sanottut täytetyt ruudut. Sinisissä eli täytetyissä ruuduissa niissä ketjusilmukan sijaan virkataan pylväs edellisen kerroksen silmukkakaareen.
Jatka ruutupiirroksen mukaan, kunnes siinä alkavat kavennukset eli mustat ruudut. Kavennettaessa jätä kerroksen ensimmäinen ruutu virkkaamatta eli tee aiempien 4kjs sijaan pylväs,joka kiinnittyy suoraan 2. pylvääseen. Alkuperäisessä ohjeessa kannustetaa tarkistamaan ajoittain, että ruutumäärä säilyy oikeana. Aluksi yritin noudattaa tätä tunnollisesti, mutta jossain kohtaa yrityksen ja erehdyksen polulla totesin, että noudatan kuvaa tarkasti siltä osin, missä kohtaa tehdään edelliseen kerrokseen nähden lisää tai vähemmän mustia ruutuja enkä pitänyt tarkkaa kirjaa esimerkiksi reunojen valkoisista ruuduista.



Viimeisen kerroksen jälkeen virkkaa koko kappaleen ympäri yksi kerros kiinteitä silmukoita (ks). Virkkaa aina yhteen pylvääseen 2 ks ja sopiviin väleihin myös ks. Tarkkaa silmukkamäärää en osaa sanoa, tarkoitus on siistiä työn reunat. Kulmissa tee esimerkiksi 3-4 ks/ruutu.



Päättele langanpätkät.

Ohjeessa suositellaan työn kostuttamista ja silittämistä.
Verho kiinnitetään vaunuihin suihkuverhorenkailla reikäruutujen lävitse.