2.2.2019

Isoäidinneliö-fleece-peitto lapselle

Isoäidinneliöt ovat vilisseet viime kuukausina erilaisilla käsityöpalstoilla ja niimpä päätin minäkin tuon perinnetilkun teon opetella. Tein ensin tämän irtoneliöpeiton ja sitten halusin haastaa jälleen itseäni, jättineliön tekoon siis. 





Tarvikkeet                 Novita 7veljestä lankoja 4 eri väriä, kerä kutakin
                                  koon 4 virkkuukoukku                                  fleeceä tai flanellia vähän reilu peiton kokoinen pala
                                  ompeluneula ja ompelulankaa kankaan kiinnittämiseen



Ohje
1. Virkkaa 6 ketjusilmukkaa aloitusketjuksi ja sulje se piilosilmukalla renkaaksi.
2. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa (vastaavat yhtä pylvästä) ja 2 pylvästä. Sitten *silmukkakaari eli 3 ketjusilmukkaa. Ja sitten 3 pylvästä.* Toista ** vielä kaksi kertaa eli työssä on yhteensä 4 silmukkakaarta ja 4 pylväsryhmää. Sulje kerros piilosilmukalla. Vaihda seuraava lanka ja katkaise tämän kerroksen lanka.
HUOM! Lanka kannattaa vaihtaa aina kerrosten välillä edellisen kerroksen viimeisenä langanvetona eli  piilosilmukan läpivetona käytä jo seuraavan kerroksen lankaa.
3. Virkkaa 4 ketjusilmukkaa (vastaa yhtä pylvästä ja yhtä ketjusilmukkaa). Edellisen kerroksen ensimmäiseen silmukkakaareen virkkaa *3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 3 pylvästä*. Tee 1 ketjusilmukka ja toista ** seuraavaan silmukkakaareen. Toista näitä (pylväsryhmät + ketjusilmukka) vielä 2 kertaa. Viimeisen silmukkakaaren kohdalla virkkaa ensin 3 pylvästä ja 3 kjs, mutta teekin sitten vain 2 pylvästä, kerroksen aloittanut ketjusilmukkaketju vastaa tässä viimeistä pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla. Vaihda seuraava lanka ja katkaise tämän kerroksen lanka.
4. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja sitten 1 pylväs edellisen kerroksen ensimmäiseen 1ketjusilmukan kaareen. Tee 1 ketjusilmukka. Nurkan silmukkakaareen virkkaa jälleen *3 pylvästä, 3 ketjusilmukkaa ja 3 pylvästä*. Tee 1 ketjusilmukka. Nurkkien väliseen silmukkakaareen tee 2 pylvästä ja sitten taas 1 ketjusilmukka. Toista näin (kulmissa 3p+3kjs+3p ja keskellä 1kjs+2p+1kjs) kerroksen ympäri. Sulje kerros piilosilmukalla. Vaihda seuraava lanka ja katkaise tämän kerroksen lanka.
5. Viimeisellä kerroksella tee samoin, kuin edellisellä eli kulmissa 3p+3kjs+3p ja keskellä 1kjs+2p+1kjs, kaikissa nurkkien välisissä kaarissa tulee olla 2 pylvästä.

Tähän asti tekemällä ohjeesta tulee yksi peruskokoinen isoäidinneliö. Tästä jatketaan samalla logiikalla eteenpäin. Eli yllä olevan ohjeen kohdan 5. mukaan jatketaan, kunnes neliössä on yhteensä haluttu määrä eriväristä kerrosta (aloitusrengas ja ensimmäinen pylväskerros lasketaan yhdeksi kerrokseksi). Tässä jättineliössä kerroksia on kuvan perusteella laskettuna 30 (kerrokset jäi ikävä kyllä laskematta ennen peiton siirtymistä saajalleen.

Kannattaa päätellä langanpätkät pienissä erissä, vaikkapa jokaisen tilkun kohdalla. Muutoin on lopussa valtava työ tässä.



Kun neliö on halutun kokoinen, päätellään langat ja ryhdytään kiinnittämään taustakangasta. Fleece kannattaa kääntää reunastaan esim. noin 1cm sisäänpäin, jotta reunasta tulee siisti. Kiinnitä fleece neliöön nuppineuloilla. Ompele käsin pienillä pistoilla fleece kiinni reuna kerrallaan ja varmista, että osat pysyvät suorina, ettei esimerkiksi kangas mene mutkalle. Tee toinen ompelukierros toiseen suuntaan, jotta saat tasaisen "tikin" kiertämään koko peittoa.