14.7.2018

Tilkkutädin erikoinen

Spelialiteetti käsityöohjeiden lomaan: KAKKU!

Olen luopunut valkoisesta sokerista reilu vuosi sitten lähes kokonaan ja jo aiemmin porskutellut pidempiä pätkiä ns. sokerilakossa. Tutustuttuani raakakakkuihin ja testailtuani useita eri ohjeita kehitin omani. Tässä kakussa muuten mennään raakaruoan periaatteella, mutta väliin tulevat ulkomaiset vadelmat keitän.





Tarvikkeet elikkäs raaka-aineet

Pohja

2,5dl kuorellisia manteleita
10 kivetöntä taatelia
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl kookosöljyä

Väliin
200g keitettyjä pakastevadelmia

Päällinen
45g mintturaakasuklaata -tai melkein minkävainmakuista raakasuklaata
1 dl kookosmaidon jähmettynyttä osaa
1 rkl kookosöljyä
2 rkl raakakaakaojauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta


Ohje

Esivalmistelu: Laita kookomaito vaikka edellispäivänä jääkaappiin jähmettymään.

1. Jauha manteleita tehosekoittimessa tovi.
2. Lisää sekaan taatelit (itse tykkään leikata taateli pariin-kolmeen osaan saksilla ensin), kaakaojauhe ja kookoöljy. Jauha nämä sekaisin rouheaksi massaksi.
3. Laita taikina noin 20cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan, jonka olet vuorannut leivinpaperilla.
4. Keitä vadelmia ohjeen mukaan (yleensä 2min keitto tai yli 90asteeseen kuumennus 5min) ja anna niiden sitten jäähtyä.
5. Levitä jäähtyneet vadelmat taikinapohjan päälle vuokaan.
6. Laita vuoka 30 minuutiksi pakastimeen.
7. Valmista täyte sulattamalla miedolla lämmöllä raakasuklaa, kookosmaidon jähmettynyt osa ja kookosöljy. Kun nämä ovat sulanee tasaiseksi massaksi, mausta kaakaojauheella ja vaniljalla.
8. Levitä täyte pakastimesta otettuun vuokaan.
9. Kelmuta vuoka huolellisesti.
10. Laita kakku yön yli jääkaappiin.
11. Herkuttele.

Tällä ohjeella tulee sopiva noin 20senttisen vuoan kakku. Tuplaamalla aineet (pohja kannattaa tehdä silti ns. kahdessa erässä yksinkertaisena, mun Kenwood ainakin tykkää enemmän huristella pienemmän satsin kerralla) saa esim. yhden noin 25cm kakun ja kaksi noin 10cm korkusta sydänvuoallista herkkua.


Tässä kakussa appelsiiniraakasuklaata päällisessä.