29.4.2018

Palmikkopolvisukat


Kun ystävä kainosti, ohimennen näyttää valokuvaa pitkistä palmikkokuvioisista villasukista ja sitten vaihtaa pian puheenaihetta, sehän otetaan haasteena. Sain idean tehdä tälle kyseiselle ystävälle pitkät, polvivillasukat palmikkokuviolla syntymäpäivälahjaksi. Olimme aiemmin keskustelleet muista tekeleistäni ja ystäväni mainitsi pitävänsä sinapinkeltaisesta väristä.

Sukkaidean saatuani kirmasin lankaostoksille ja löytööni tyytyväisenä kannoin kaksi kerää oranssahtavaa Novitan 7 veljestä -lankaa kotiin. Pysähdyin tarkastelemaan langan väriä vasta reilusti myöhemmin ja totesin tämän olevan kaukana sinapinkeltaisesta. Vaan lämpimän ruskainen -näin kevääseen kivasti sopien ;) -värihän se on tämäkin.




Aloitin alunperin sukat valmiin netistä löytämäni palmikkosukkaohjeen mukaan. Monimutkainen kuvio meni kuitenkin niin monesti pieleen, että päätin piirtää itse itselleni ohjeen, jota pystyn seuraamaan ja jossa en mene sekaisin. Tein siis tämän mallikerran:


Tein tuon oranssin keskiosan palmikon tosiaan niin, että joka toinen kierto oli vasemmalle ja joka toinen oikealle. Kierto suuntaansa tulee 8 kerroksen välein. Eli kierto vasemmalle, sitten välikerros, sitten kerros, jolla tehdään nuo pienet palmikot ja toinen välikerros, sitten kierto oikealle. Ja taas välikerros, pikkupalmikkokerros ja välikerros. Kierto vasemmalle jne.

Eli täsmäsin sekä pienten että ison kuvion kerrokset niin, että välikerrokset ovat välikerroksia kaikissa kuvioissa ja palmikot tehdään aina samoilla kerroksilla. Pikkupalmikoissa kierto tulee joka toisella kerroksella.



TARVIKKEET
Lanka                      Novita 7 veljestä, 2kerää (esim. tuo tumma oranssi väri)
Sukkapuikot           Koko 4

Koko                         39


OHJE

Varsi:
Luo 80 silmukkaa (20silmukkaa/puikko).
Neulo 38 silmukalla 2oikein-2nurin -joustinta, sitten 9 nurjaa silmukkaa, 24 silmukan verran kuviota ja 9 silmukkaa nurjaa.
Kun varsi on 10cm, neulo 2 nurjaa silmukkaa yhteen nurjan raidan ulkoreunassa. Toista kavennus 6 kertaa niin, että kavennusten välissä on 8 kerrosta (työssä on nyt 66 silmukkaa).
Kun varsi on 40cm, kavenna joustimen alueella 14 silmukkaa pois eli joustinta on tämän jälkeen 24silmukkaa.

Kantalappu:
Siirrä koko joustin yhdelle puikolle. Jätä muut silmukat odottamaan.
Neulo vahvennettua neuletta 24 kerroksen ajan eli käännä työ ja nosta ensimmäinen nurja silmukka neulomatta. Neulo muut 23 silmukkaa nurin. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 oikein, nosta 1 neulomatta, neulo 1 oikein. Jatka tätä koko 24 silmukan ajan.
Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 24 kerroksen ajan. Neulo vielä nurjan puolen kerros.

Kantalapun kavennukset:

Sivu- ja keskisilmukat: 8 + 8 + 8.
Neulo oikealla puolella silmukoita em. vahvennettua neuletta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ.
Neulo 7 silmukkaa nurin ja seuraavat 2 nurin yhteen.
Jatka näitä kavennuksia (1/kerros), kunnes sivusilmukat on kavennettu pois. HUOM! Varmista, että keskisilmukoita on koko ajan se 8 ja vain sivusilmukat vähenevät.
Jaa sitten jäljellä olevat 8 silmukkaa kahdelle puikolle.
Nosta kantalapun vasemmasta reunasta 12+1 silmukkaa ja neulo ne oikein.  Neulo II ja III puikkojen silmukoilla koko ajan mallikerran mukaista kuviota sukan kärkeen asti. Nosta kantalapun oikeasta reunasta myös 12+1 silmukkaa ja neulo ne oikein.
Puikoilla I ja IV neulotaan pohjan osalta kaikki silmukat oikein.




Kiilakavennukset:

I puikon lopussa neulo 2 s oikein yhteen ja sitten vielä viimeinen silmukka oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukoilla koko ajan mallikerran mukaista kuviota sukan kärkeen asti. IV puikon alussa neulo 1s oikein ja tee sitten ylivetokavennus. Neulo muut silmukat oikein.
Tee väliin yksi kerros, jonka kaikki silmukat neulotaan pohjassa oikein ja päälipuolella kuvionmukaisesti.
Tee jälleen kavennukset I puikon lopussa ja IV puikon alussa.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes I ja IV puikkojen silmukkamäärä on jälleen 12.


Neulo jalkaterää, kunnes pikkuvarvas peittyy (eli kunnes pohjan kokonaispituus on n. 20cm). Kavenna sitten jokaisella kerroksella puikon lopussa 2 oikein yhteen ja puikon viimeinen silmukka oikein. Tee yksi välikerros. Toista näitä, kunnes jokaisella puikolla on 6 silmukkaa. Sitten tee kavennukset jokaisella kerroksella. Kun työssä on 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele hyvin.