15.4.2018

IFK-villasukat -jatko pienen tytön punaisille säärystimille

Edellisessä kirjoituksessani kerroin, kuinka ystäväni urheileva tytär toivoi säärystimiä urheilujoukkueensa IFK:n logolla ja tein hänelle punaiset säärystimet valkoisella tähdellä. Seuraavana toivelistalla olivat IFK:n logolla varustetut villasukat. 
 
Mähän tykkään haasteita, joten hetkeäkään epäröimättä suostuin. Tutkin tuota itselleni hiukan vielä vieraaksi jäänyttä logoa -tai siis logoja- kuvista ja selasin muiden tekemiä upeita taideteoksia netin uumenissa. Valmista ohjetta ei tarkoitukseeni löytynyt, joten jälleen ensin kynä ja paperi, sitten puikot ja lanka käteen. 




Piirin ensin itselleni tämän kilpilogon (logo on kuvassa ylösalaisin, koska kuvion ensimmäinen kerros on tosiaan tuo ns. logon ylin kerros ja se on selkeyden vuoksi nyt piirretty kuvaan alimmaksi, numero 1 kerrokseksi:



Tarvikkeet
Puikot                           sukkapuikot koko 4
Langat                          Novita 7 veljestä valkoista pikkiriikkisen
                                     Novita 7 veljestä tummansinistä pikkiriikkisen
                                     Novita 7 veljestä harmaata pikkiriikkisen
                                     Novita 7 veljestä kirkkaanpunaista vähän enemmän

Koko                            30, pohjan pituus n. 20cm

Ohje:
Luo punaisella langalla 40 silmukkaa.
Neulo 2oikein, 2nurin -joustinta 10 kerrosta.
Neulo kaikki oikein 8 kerrosta.

Oikea sukka: (kilpilogo sukan oikealla sivulla). Aloita kuvan kerrokselta 1(ylläolevassa kuvassa alin kerros).
Neuloin sukan sivut (eli logopuolen ja kokonaan punaisen puolen erikseen tasona (eli joka toinen kerros oikein, joka toinen nurin).
Neulo 19silmukalla logoa ja toisessa erässä 21 silmukalla punaista. Kun sain työn tähän asti, päädyin lopputulokseen:
Yritin siis ensin tehdä kuvion niin, että kappaleen taakse jäi aina reilu lenkki kutakin lankaa odottamaan päättelyä. Päättelyvaiheessa, kun leikkasin lenkit auki ja aloin solmimaan lankoja yhteen, pääsi pieniä langanpätkiä karkuun ja tosiaan -lopputuloksen näette yllä. Punaisen osan olin jo saanut neulottua, sitä en lähtenyt purkamaan.
Uusi suunnitelma kehiin.


Neulo edelleen tuota logoa 19 silmukalla, mutta nyt niin, että värinvaihto kohdassa kierrä lankoja sen verran toistensa ympäri, ettei kappaleen taakse jää roikkumaan pitkää pätkää lankoja ja saat värinvaihtokohdista siistit. 

Neulo kuvio joka toinen kerros työn oikealta puolelta ja kuvassa ns. vasemmalta oikealle ja sitten joka toinen kerros työn nurjalla puolella (pidä kaikki langat kuitenkin ns. sukan sisäpuolella) ja seuraa kuviota oikealta vasemmalle. Merkkasin itselleni nurjan puolen kerroksen huomiotussilla kuvaan, jotta pysyin kärryillä kuviosta.

Kun logo on valmis, käännä työ ja ompele punainen ja logokappale yhteen reunoistaan. Päättele langanpätkät huolellisesti. Kirjo logoon harmaalla langalla vuosiluku ja kirjaimet I, F ja K. Minulla tuo harmaa jäi varsin haaleaksi, ei erotu kovinkaan selvästi logosta.




Vasen sukka: Halusin saada tuon joukkueen nimen näkymään paremmin, joten vasemman sukan varteen teinkin sitten toisen kuvion:

Eli varren joustimen jälkeen neulo 8 kerrosta kaikki oikein punaisella. 
Sitten 2kerrosta kaikki oikein valkoisella.
Sitten 15kerroksen verran kuvanmukaista kuviota (muista kiertää lankoja toistensa ympäri värinvaihtokohdissa ja tee kuva ylhäältä alaspäin ns ylösalaisin, koska neulotaan vartta ylhäältä alaspäin; laiskuus iski enkä kääntänyt tätä kuvaa ylösalaisin taulukkoon).

Tee kuviokerrokset näin: neulo aina 3 silmukkaa sinisellä oikein, tee 27 silmukan verran kuviota kuvan mukaan ja sitten 10 silmukkaa sinisellä.

Jälleen 2 kerrosta kaikki oikein valkoisella.




Tästä eteenpäin molemmat sukat samalla tavalla:
Neulo kaikki puikolliset punaisella, kaikki oikein 5 kerrosta.
Neulo sitten 2o, 2n -joustinta 6kerrosta.


Kantalappu
Neulo I puikon silmukat IV puikolle (yhteensä 20 silmukkaa) ja aloita vahvennettu neule (eli oikealla puolella *nosta 1 silmukka, neulo 1 o* ja toista näitä** koko puikollisen verran, käännä työ. Nosta 1 silmukka ja neulo loput 19 nurin. Toista näitä kerroksia niin, että kantalapun korkeus on 20 kerrosta. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantalapun kavennukset kappaleen oikealla puolella.

Kantalapun kavennukset (silmukat: 6-8-6)
Neulo vahvennettua neuletta, ja tee reunoissa kavennukset (oikealla yliveto, nurjalla 2 nurin yhteen) niin, että keskisilmukoita on koko ajan 8 ja sivusilmukat lopulta loppuvat.

Poimi sitten kantalapun vasemmasta reunasta 10 +1 silmukkaa ja neulo ne oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukat, poimi kantalapun oikesta reunasta 10 + 1 silmukkaa ja neulo ne oikein. Jaa vielä kantalapun 8 silmukkaa I ja IV puikoille (I ja IV puikolla 15 silmukkaa ja II & III puikoilla 10).

Kavennukset (yleensä ns. kiilakavennukset, itse teen tämän vähän omaan tyyliini)
Neulo I puikon alusta 12 silmukkaa oikein ja tee sitten ylivetokavennus, neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukat oikein. Tee IV puikon alussa (neulo ensin 1 o) kavennus neulomalla 2 oikein yhteen. Neulo muut silmukat oikein. 
Tee 1 välikerros. Toista em. kavennukset. Tee välikerros. Jatka näin, kunnes kaikilla puikoilla on 10 silmukkaa.

Vaihda työhön valkoinen lanka ja neulo 2 kerrosta kaikki oikein valkoisella.
Sitten 6 kerrosta kaikki oikein tummansinisellä.
2 kerrosta kaikki oikein valkoisella.
Punaisella 16 kerrosta kaikki oikein.

Kärjen kavennukset
Vaihda työhön valkoinen lanka.
Neulo muut silmukat oikein, mutta kavenna aina 1 silmukan päässä puikon lopusta neulomalla 2 oikein yhteen. Tee välikerros ja toista em. kavennukset. Toista näin, kunnes jokaisella puikolla on 6 silmukkaa. Tee sitten kavennukset jokaisella kerroksella. 
Kun työssä on 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

Päättele langat huolellisesti.

Minulla tuo vasemman sukan tekstilogo sijoittui pikemminkin varren etuosaan kuin sivuun, koska yritin kikkailla silmukoilla. Suosittelen noudattamaan ohjetta.

Mission completed. 


Keskenään samanlaiset sukat saa luonnollisesti tekemällä molempiin sukkiin saman kuvion varteen. Laske tällöin kuvion kohta toiseen sukkaan ns. päinvastaiseen kohtaan, kuin ohjeessani.